Site back, drink and relax (& read our blog)

Domaine Richeaume

Al in 1972 werd Domaine Richeaume opgericht door ene Henning Hoesch, een Duits historicus en klassiek cellist, met een grote interesse voor natuurlijke landbouw. Hij vestigde zich in Puyloubier, niet toevallig slechts 15 kilometer verwijderd van het dorpje waar de formidabele wijnen van Château Simone worden gemaakt. De liefde voor de wijn en voor deze streek dreven Hoesch naar hier. 

Maar ook het feit dat een droog klimaat beter geschikt is voor natuurlijke wijnbouw. Vooral vocht is immers verantwoordelijk voor de hardnekkige schimmelziekten van de wijnstok, die met natuurlijke middelen zo moeilijk te bestrijden zijn.

Hoesch was de eerste om in Provence cabernet sauvignon aan te planten, niet onlogisch als je bedenkt dat deze druif moeilijk rijpt. Maar omdat dit inging tegen de regels van de appellatie, moest Hoesch zijn wijn "degraderen" van een AOP de Provence tot "vin de pays". Hij maakte er geen punt van. Later maakte Eloi Dürrbach van Domaine de Trévallon meer lawaai toen hij dezelfde inbreuk beging: het leverde hem veel media-aandacht op, en mede daardoor werd zijn wijn wereldbekend (maar toegegeven: dat ligt ook aan de hoge kwaliteit van de wijn zelf). Intussen ging de zoon van Henning Hoesch, Sylvain, in de leer bij Paul Draper van Ridge Vineyards in Californië. Een legendarische wijnmaker die in zijn Montebello Vineyard een van de mooiste wijnen ter wereld met overwegend cabernet sauvignon maakt als ook Penfolds in Australië.

 

Biologische wijn, Bio, Richeaume

MigueL Torres, Las Torres

Mooie degustatie met al de wijnen van Miguel Torres te Brussel.

In 1979 kocht Miguel Torres een schitterend, maar verwaarloosd wijngoed van 200 hectare bij Curicó in Chili, aan de voet van het Andesgebergte. Hij wordt door de Chilenen nog steeds geëerd als de eerste Europeaan die 'brood' zag in de Chileense wijnbouw.

Inmiddels zijn velen hem gevolgd!  Behalve veel 'knowhow' bracht Miguel Torres ook Europese druiven mee, als cabernet sauvignon, sauvignon blanc en chardonnay, en natuurlijk de modernste technieken om schitterende wijnen te maken. De wijnen die we in ons gamma hebben opgenomen worden aangeboden onder het label ‘Fairtrade’.

Las Torres, Fairtrade

Het geheim van rosé

Rosé is hip. Rosé is in! Maar rosé is ook een wijn apart. 

Voor sommigen een verlengstuk van de vakantie, een dorstlesser, een hebbeding, liefde op het eerste zicht. Voor anderen mossel noch vis en van de tafel verbannen.
Rosé  bestaat natuurlijk, net als rode en witte wijn, in alle geuren en kleuren en kent nu zelfs een stille opmars als schuimwijn: de rosé cava, prosecco en rosé champagne. Van een lichte, frisse stijl naar een diep roze, vol kruidige en /of fruitige. Dit alles bepaald door de druivensoort, de terroir, de rijpheid en voornamelijk de vinificatiemethode. 
 
Dat rosé hipper is dan tiental jaar geleden is te danken aan een goed geoliede marketingmachine, maar voornamelijk aan de manier van het wijnmaken. De roséwijnen van nu zijn van een veel betere kwaliteit dan pakweg vijftien jaar geleden. En ze hebben alvast mijn hart gewonnen. 
 
Meer weten over rosé? klik op coup de coeur;)

Rosé, Vin gris, Vinificatiemethode, Haut gléon, Corbières, Delicatessen

Magnums van Bertrou, Domaine Parazols

Domaine de Parazols – Minervois – Cabardés – Lanquedoc 
van Jean Marie Bertrou is gelegen bij het dorp Bagnoles, ten noorden van Carcassonne. Het domein beslaat zo’n 30 hectare binnen de herkomstbenamingen Minervois en Cabardes. Het mediterrane karakter van de streek en de invloed van de oceaan zorgen voor een aantal unieke wijnen. Marsanne en viognier staan aan de basis van wit en uiteraard syrah, grenache en merlot voor de rode wijnen. 
 

Cabardès, Bertrou

BBQ, here we come!

Sterke promoprijzen in onze winkel te Brugge.

Dit van 23/08/2013 tot en met 02/09/2013

 

Balthazar cuvéé shiraz: 5+1 gratis

Le versant chardonnay: 11+1 gratis

Le versant Shiraz: 11+1 gratis

Ruk het vlees en de salades maar aan, we trekken de wijn open;)

 

Delicatessen, Bbq, Shiraz, Chardonnay

G hockey@movie

Wijn en zo was er ook bij. Een prachtig initiatief van de hockey club. 

Met een glaasje wijn als gezellig intermezzo.

KHCB, Wijnhandel

De sterren van Haut-Gléon

Om toegang tot het domein te hebben, moet u de Middellandse Zeekust achter u laten en loopt u recht op het  massief van Corbières . De weg loopt langs een vallei: Vallée du Paradis. Het  kasteel Haut-Gléon verborgen achter de dikke struiken. 
De terroir van Château Haut Gleon is uitzonderlijk: Stel je 40 hectare wijngaarden voor midden in 260 hectare bos en struiken.
Het is daarom dat de vele cépages van het domein zich kunnen verrijken met de geuren, profiterende van de verschillende ondergronden daar aanwezig :gemengd kiezelgrond, alluvium, kalkrijke grond en kleigrond.
 
Het kasteel is ook rijk aan een kennis. Sinds 2008  is het domein in reconversie naar Biologische landbouw. En de familie Duhamel was in staat om zijn reeds befaamde wijnen met respect voor traditie (oogst hand gesorteerd op tafel) ,met de juiste techniek (roestvrij stalen vaten,temperatuur computergestuurd) en een goeie oenoloog, als de wijnmaker Robert Dejean te vrijwaren van kinderziektes.  
 
Ten slotte is Château Haut-Gleon een prachtig gamma aan kruidige, krachtige wijnen rijk. Die allen anders  smaken en ruiken, maar allen herkenbaar door hun unieke fles, het embleem van het huis. Een domein die in veel sterrenzaken gekend is. Voor meer info over de desbetreffende restaurants, klik op de foto.
 

Corbières, Wijnhandel, Wijn, Delicatessen, Haut Gléon, Import