Francis Ford Coppola

11/12/2014

De koele lucht van de Pacific stroomt in de middag de dalen binnen die dwars op de oceaan staan, en diep het land in lopen. Monterey, het schilderachtige kustplaatsje ten zuiden van San Francisco, heeft zo’n mooi koel dal. Het fruit uit dit dal heeft een heerlijk rijp karakter, naast een mooie frisheid. De Chardonnay voor deze Diamond Collection Chardonnay is afkomstig uit dit dal, en hij wordt op het fruit gemaakt, door hem voor een deel te laten gisten op roestvrij staal. Maar een vleugje hout geeft hem wel wat extra complexiteit. Dat krijgt hij door de helft van de wijn op vat te laten gisten, waarbij gebruik wordt gemaakt van het  Amerikaans eikenhout. Een bijzonder smakelijke en tegelijk ongecompliceerde volle Chardonnay, droog en intens en vettig , met goede zuren, is het resultaat.
Deze rode wijn, welke gemaakt wordt van de Zinfandel en een beetje Petite Syrah heeft een mooie zwoele geur met veel peperigheid, frambozen, kersenfruit, vanille, mooi getypeerd voor deze druif, heel intens. Een soepele inzet, heerlijk confiture en wat peper, romig en intens, veel diepgang en kracht, rijp en smakelijk, een lichte kruidigheid, wat soepele tannines na. Genieten bij pepersteak, lamsvlees met rozemarijn, pasta met sausen op basis van gedroogde tomaten en prima bij de barbecue.
De Zinfandel is de zeer krachtige druif en wijn van Californië, de eigen wijntrots, die we verder vrijwel nergens tegenkomen –alleen in het zuiden van Italië, waar hij als ‘Primitivo’ door het leven gaat. De Zinfandel krijgt veel concentratie van oude stokken in Amador County in het zuiden en wat koelere wijngaarden in Paso Robles en Sonoma. De geringe regenval in Paso Robles is ideal voor de diepgang van deze wijn. Er is een klein beetje Petit Syrah aan toegevoegd, om hem wat extra zoet fruit te geven, wat rondeur en sap –een perfecte combinatie. Na de gisting ondergaat de wijn een rijping van veertien maanden op barriques. Vaak wordt hiervoor Amerikaans eiken gebruikt, maar voor deze Zinfandel is bewust gekozen voor uitsluitend Frans hout, om hem een subtiele vanilletoon te geven, die prima samengaat met de mooie fruitaroma’s.