Bestel online uw favoriete wijnen in onze wijnshop

Stel uw winkelmandje samen in onze nieuwe wijnshop met uitgebreide selectie van karaktervolle wijnen en elegante schuimwijnen.

Terug naar overzicht

Eben Sadie Sequillo White Blend

2009

Fles

€27.37

Box (6)

€164.22

  • Land:Zuid-Afrika
  • Streek:Swartland
  • Jaar:2009
  • Kleur:wit
  • Druif: Chenin Blanc, Grenache blanc, Roussanne

De wijnwereld kent een aantal echte helden, en Eben Sadie is er één van. Op onze laatste reis naar Zuid-Afrika hebben we hem ontmoet, 37 jaar en al een mythe! Hij wil niet vernieuwen om te vernieuwen maar  zoals hijzelf zegt: ‘Ik kan niet vernieuwend zijn’, daarom maakt ik gebruik van oude technieken en perfectioneer ik deze door modern te denken.

Deze surfer/filosoof- werd geïnspireerd door een boek van Desiderius Pongrácz, een Hongaarse vluchteling die als wijnbouwer bekend werd in de Kaap. Eben studeerde af als oenoloog op de universiteit Elsenburg. Hier raakte hij voor de eerste keer geïntrigeerd door de wijnstok. “Eén plant die zo veel diversiteit biedt: 5000 variëteiten over de hele wereld, van Nieuw-Zeeland tot Canada… Na zijn studie startte hij zijn queeste om ‘de beste druif te produceren’. Gedurende 8 jaar reisde hij de wereld rond op zoek naar antwoorden. Hij werkte in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Oregon, Californië en natuurlijk in zijn vaderland Zuid-Afrika. Met 20 jaargangen in 14 jaar tijd, beschikt hij over een ervaring die ver buiten zijn 37 jaren reikt. Hij beschikt nu over wijngaarden in Swartland, maar ook in Priorato, Spanje, waar 3 van zijn wijnen bij de beste 10 van Spanje worden gerekend.

Aan de assemblage van zijn wijnen kan je duidelijk zien dat Eben niet gelooft in monocépage wijnen maar in het blenden van verschillende druiven om aan complexiteit en smaakopbouw te winnen.

De regio
De Swartland regio strekt zich uit ten noorden van Kaapstad, tussen Durbanville en Piketberg, naar het binnenland toe vanaf de Atlantische Oceaan, met Malmesbury in het midden ervan. De regio heeft een heel stabiel klimaat, waardoor elk jaar een heel consequente kwaliteit kan bereikt worden. Alle druiven zijn afkomstig van wijngaarden die niet geïrrigeerd worden, gelegen in de Swartland regio.

Sequillo                                     
Dit aparte project startte als een onderneming die zich toespitst op de beperkte productie van één wijn. Deze wijn wordt gevinifieerd met druivenvariëteiten die voornamelijk in het zuidelijke Rhônegebied voorkomen omdat deze bijzonder goed aangepast zijn aan het klimaat in Swartland. Voor de rode Sequillo  zijn  de mediterrane variëteiten druiven Syrah, Mourvèdre en Grenache gebruikt. De witte Sequillo is een blend van Chenin Blanc, Viognier, Grenache Blanc en Roussanne. De opbrengsten zijn laag en variëren rond de 25 hl/ha . sproeien is amper nodig omwille van het droge warme klimaat. Ook irrigeren wordt vermeden door een doorgedreven ‘vendage verte’

Eben Sadie is een wijnfilosoof in vele opzichten. Hierdoor gebruikt hij vele oude technieken in combinatie met experimenten. Zo ferment hij gedeeltes van zijn wijn in grote betonnen ‘eieren’ en gebruikt hij houten vaten die niet getoast zijn. Ook is hij een experiment begonnen met het fermenteren in kruiken die gemaakt zijn van de grond rondom het wijnhuis die tijdens de fermentatie begraven worden. Deze techniek is al zeer oud en stamt uit het Balkan gebied.

Gerechtsadvies

schaal-en schelpdieren, Gegrilde vis