Bestel online uw favoriete wijnen in onze wijnshop

Stel uw winkelmandje samen in onze nieuwe wijnshop met uitgebreide selectie van karaktervolle wijnen en elegante schuimwijnen.

Terug naar overzicht

Fossacolle Rosso di Toscane75 cl

2015

Fles

€19.95

Box (6)

€118.95

Box (11+1)

€219.45

  • Land:Italië
  • Streek:Toscane
  • Jaar:2015
  • Kleur:rood
  • Druif: Cabernet sauvignon, Petit verdot, Merlot

Ten zuiden van Montalcino richting de Maremma bevindt zich het piepklein dorpje Tavernelle. In dit onooglijk plaatsje vonden we het sympathieke domein Fossacolle van Sergio Marchetti. 

Adriano Bambagioni is hier de wijnmaker. Deze heeft als leermeester nog  Giacomo Tachis gehad, het genie achter o.a. de Sassicaia wijnen. Amper 4 hectare groot waarvan wat meer dan helft bestemd is voor hun grootste wijn, de Brunello di Montalcino.
Dat small is beautiful mag ook hier blijken. In 2002 bracht Fossacolle zijn eerste Brunello op de markt (jaargang 1997) en zorgde al meteen voor grote scores. Ondertussen kunnen de critici niet meer naast dit domein kijken en nestelt het zich in de regionen van de groten. De troeven hier zijn elegantie geknoopt aan mondvullende kracht, typisch voor het zuidelijk gerichte terroir van Tavernelle. En als je dit nog eens combineert met een wijnmaker die voor perfectie gaat, wel dan krijg je uitzonderlijke wijnen.
 
Rosso di Toscana IGT
Deze ‘landwijn’ is gemaakt op basis van 40% petit verdot, 40% cabernet Sauvignon en 20 % merlot, een Bordelese blend met de elegantie van Italië! Kracht en toch elegant, de zon die Bordeaux soms ontbeert hebben we hier in het glas.
Druiven: Cabernet sauvignon (40%), petit verdot (40%), merlot (20%)
Over de wijnbereiding en rijping
Handgeplukte oogst, fermentatie van cabernet sauvignon en Petit verdot gebeurt gezamenlijk, terwijl de merlot apart wordt gefermenteerd. De fermentatie gebeurt in cementen cuves met temperatuurcontrole. Na de malolactische fermentatie gaat men de wijnen samenvoegen en wordt deze blend verder verouderd op nieuwe eikenhouten barriques van 225 liter gedurende 12 maanden. Hierna gaat deze wijn nog eens 2 maanden in cementen vaten om zo het depot te laten bezinken. Deze wijn wordt ongefilterd gebotteld.
In het glas: Een complexe, krachtige wijn met de grote  diepgang en krachtige tannines .
In de neus intense fruitgeuren gecombineerd met mooie roostertoetsen.
Wijn/spijs combinatie 
Deze krachtige wijn komt tot zijn recht bij wild zoals everzwijn en hert en natuurlijk het krachtiger vleeswerk.
 

Gerechtsadvies

wildgerechten, stoofpotjes van wild, Steak, rood vlees