Domaine Richeaume

03/12/2013

Vandaag zijn cabernet sauvignon en biologische wijnbouw de hype in Provence. De druif wordt er gemengd met zuiderse druiven als grenache en syrah, wat prachtige resultaten geeft. Niemand weet nog dat het een Duitser is die hiertoe de aanzet heeft gegeven.

Domaine Richeaume is aan de voet van de montagne Saint Victoire gelegen. recht in het hartje van Aix-en-provence. De ondergrond ligt vol rode ,kalkhoudende rotsen.Juist die bodem zorgt voor de complexiteit en rijkheid van de wijnen. Het is een biologisch bedrijf met wijnstokken van 30 tot 50 jaar oud. Een pittig detail in eht productieproces: Er wordt rekening  gehouden met de zwaartekracht. Het ganse productieproces verloop van hoog naar laag, beginnend met persen in de hoogste ruimte, gisting een ruimte lager, om te eindigen in de kelder waar ze minimum twaalf maanden rijpen op vaten. Het domein gebruikt uitsluitend mest, afkomstig van eigen schaapkudde. Bovendien wordt ook van de druivenresten compost gemaakt.

De Tradition is een mooie introductie tot de wondere wereld van Richeaume. Alle wijnen van het domein komen van kleine opbrengsten (20-30 hl/ha) en worden 12 maand op eiken vaten opgevoed. Door de bijzondere bedruiving (50% Grenache, 40% Cabernet Sauvignon, 10% Syrah) valt deze wijn buiten het kader van de AOP Côtes de Provence. 

De jonge Sylvain Hoesch besloot trouwens om al zijn wijnen als 'Vin de France' uit te brengen omdat het lokale syndicaat te vaak moeilijk deed over de atypische, ongelofelijke, lekkere Richeaume wijnen. 

Wat een ironie dat één van de elitedomeinen uit de regio de naam Provence niet draagt. In de neus vinden we  subtiele houttonen en vooral veel donkerrood fruit met een minerale ondertoon. In de mond heeft hij een stevige, krachtige smaak met een lange aanhoudende finale met mooi versmolten tannines.

Past perfect bij rood vlees, kruidige gerechten en lamsvlees.