Familie Verhaeghe en chateau du Cèdre
29/01/2014
Cahors Château du Cèdre 2009
Het domein van de familie Verhaeghe kenmerkt zich vooral door stenige ondergrond met klei in terrassen en kalksteen: twee complementaire bodemtypen. De wijngaarden zijn gelegen op de twee beste grondsoorten van Cahors. De grootste perceel, 12,5 hectare, is georiënteerd zuidwesten en is op kalksteen bodems gevormd. We noemen dit “argilocalcair”, heel rotsachtige grond, dat een grote rol in de thermoregulatie en watervoorziening rol speelt. De in het betrokken wijngaarden wijnen zijn bijzonder recht en lang, die zeer fijne tannines.
De twee andere percelen (5,5 ha en 7,5 ha) zijn naar het zuiden georiënteerd. Deze gronden zijn een mix van kiezel stenen en ijzerhoudende rood zand aan de oppervlakte en kiezelaarde en klei in de onderlaag. De wijnen van deze wijngaarden tonen kracht, dichtheid en textuur.
Behalve de bodemstructuur als ook de omliggende bossen zij van grote invloed op de wijnen.
De kalkrijke gesteente onder goed geventileerde kleigronden verleent de mineraliteit en aroma's van violet en kalksteen, die de wijnen onderscheiden van deze streek. Aroma's van jeneverbes en eucalyptus, verschijnen tegen het einde van de gisting, afkomstig uit de omliggende bossen.
De gebruikte druivensoorten op deze terroirs zijn blauwe Auxerrois of Malbec en Merlot.
De wijnstokken zijn gemiddeld tussen de 20 en 55 jaar oud.
De wijnen van domein Le Cèdre blinken voornamelijk uit door hun evenwicht en complexiteit. Door de jaren heen wisten de gebroeders deze eigenschappen nog te verfijnen en te verdiepen.
Klimatologische omstandigheden: De oogst van 2009 was mild voor de wijnstok. Na een warme en droge zomer, werden de druiven onder optimale omstandigheden geoogst.
De druiven worden al in de wijngaarden geselecteerd en gerist bij aankomst in de kelder. Een mooie maand maceratie met dagelijks onderdompeling voor meer smaakextractie en complexiteit met extra aandacht voor de temperatuur.: Fermentatie temperatuur niet boven 28 °C. Malolactische gisting gebeurt in eiken vaten. Daarna rust de wijn voor 22 maanden op het hout.
Typisch malbec: diepe intense granaatachtige kleur met een intense geur vol van zwarte kersen , rook, chocolade en specerijen. Krachtige tannines die mooi versmolten zijn met het licht gestoofde zwarte fruit en zoethout . Een volle wijn die blijft staan in de mond.
Opgeslagen correct (bij 10/13 ° C en een met een luchtvochtigheid van ten minste 70%), garanderen wij de kwaliteit van deze fles voor de komende 6 jaar.
Medailles & prijzen:
Wine Spectator (USA)> 90 pt
Vinum (All-CH)> 16,5 / 20 ;
Le Guide de la RVF (Fr)> 16/20
;Weinwirschaft (All)> 89 pt ;
Wine Enthusiast (USA)> 90 pts