Jean Rijckaert en Florent Rouve op bezoek

15/02/2014

Enkele weestjes en fabeltjes:

Jean was géén sommelier noch de beste sommelier van België en begrijpt niet waar het verhaal vandaan komt. Het is bijna viraal op het net te vinden. Ook wij waren overtuigd van de waarheid van deze fabel.  Alleen vond ik nergens géén persbericht en géén jaartal terug. Dus besloot ik het even recht op de man af te vragen. 

Jean was daarentegen wel één van de hulpjes van de "chef" en heeft twee jaar met Geert Vanhecke in Villa Lorraine gewerkt. Ook heeft hij met de fam Guffens domaine Verget  opgestart en geleid. Maar zelf vindt hij het bizar dat er nog steeds naar Domaine Verget wordt gerefereerd. Voor hem is dit echt wel oudbakken brood. 

Als wijnboer houdt hij ervan met autochtone keldergisten te werken. Hij houdt zijn wijnen graag strak, met aandacht voor de aciditeit, structuur en complexiteit. Alle cuvées gaan op oude Franse vaten. Waarbij de jongste wijngaarden instaan voor de basis Arbois en St.-Véran en de oudere wijngaarden enkel per perceel worden gevinifieerd. 

Hij houdt er ook van zijn wijnen wat te laten rusten op hun "lie" om zo meer structuur in zijn wijnen te krijgen. De duurtijd hangt af van het jaar en de reeds fenolische rijpheid van zijn druiven. In 2009 heeft hij daarom sommige wijnen niet laten liggen op hun droesem, daar de druiven al wat overrijp waren. En hij wou persé wat fraicheur in zijn wijnen bewaren en met succes.

Naast een weinig sulfiet gebruikt hij verder ook niks. De natuur zijn werk doen is misschien een brug te ver. Maar de wijnen mooi opvolgen en ingrijpen enkel indien nodig, is meer z'n visie. En wij volgen Jean volledig.

Nogmaals onze dank aan Jean en Florent voor hun komst.