Bestel online uw favoriete wijnen in onze wijnshop

Stel uw winkelmandje samen in onze nieuwe wijnshop met uitgebreide selectie van karaktervolle wijnen en elegante schuimwijnen.

Terug naar overzicht

Pineau de charentes Voyer blanc

Fles

€13.50

Box (6)

€78.00

  • Land:Frankrijk
  • Streek:Charente Maritiem
  • Jaar:0
  • Kleur:wit
  • Druif: ugni blanc, Folle Blanche
Pineau des Charentes is een alcoholisch drankje uit het Franse departement Charente en Charente Maritime. Deze aperitief moet minimaal twaalf tot achttien maanden rusten in eiken vaten om te rijpen. Achteraf wordt de vloeistof gefilterd en in flessen overgebracht. 
 
GESCHIEDENIS
 
Een legende vertelt dat Pineau des Charentes niet alleen het fruit van de wijnstok is, maar ook het fruit van de twijfel. Een wijnbouwer uit het dorpje Burie, in de streek van Charente, zou in 1589 door onoplettendheid wijnmost in een vat met brandewijn uit Cognac overgegoten hebben. Dit zou zijn gebeurd op het moment dat Henri IV de Franse troon besteeg. Het vat werd in een wijnopslagplaats van de landheer gedeponeerd. Enkele jaren later kende het gebied een zodanig enorme wijnoogst dat het vat opnieuw in beslag werd genomen. De wijnbouwer proefde van het mengsel en tot zijn grote verwondering ontdekte hij een overheerlijk brouwsel… Pineau des Charentes.
 
Pineau des Charentes wordt gemaakt van cognac en vers druivensap van de plaatselijke wijnstokken. Cognac moet minstens een jaar oud zijn, terwijl de geperste druiven heel rijp moeten zijn zodat er een maximum aan sappen en natuurlijke suikers kan gerecupereerd worden.
 
SERVEREN
 
Pineau des Charentes wordt koel geserveerd, eventueel met ijsblokjes (uitgezonderd in een glaasje Pineau Blanc) en verse schijfjes limoen, in een tulpvormig glas, zodat zowel de kleur als het aroma het best tot zijn recht komt. 
 
Een oude Pineau Blanc gaat goed samen met ganzenlever, oesters of schimmelkaas (vooral Roquefort). 
 
 

Gerechtsadvies

Ganzenlever, dessertwijn, Digestief

Bijhorende delicatessen

i

Amaretti Italiaans amandelgebak per stuk