Bestel online uw favoriete wijnen in onze wijnshop

Stel uw winkelmandje samen in onze nieuwe wijnshop met uitgebreide selectie van karaktervolle wijnen en elegante schuimwijnen.

Terug naar overzicht

Ca'La bionda Amarone della Valpolicella Classico Vigneti Ravazzol

2011

Fles

€43.95

Box (6)

€261.00

Box (11+1)

€483.45

  • Land:Italië
  • Streek:Veneto
  • Jaar:2011
  • Kleur:rood
  • Druif: corvina, corvinone, rondinella
Amarone “Vigneti di Ravazzol” 2011 : 70% Corvina, 20% Corvinone, 10% Rondinella.Na ettelijke over alcoholische, suikerachtige amarone’s te hebben gedronken was deze wijn een rustpunt, een verlichting. Excellent is het woord. Amarone, verwijzend naar het woordje bitter, wordt al sinds 1950 gemaakt. En bij wet moeten de handgeplukte druiventrossen minstens tot december indrogen. Allessandro wacht meestal tot eind januari, begin februari om dan de fermentatie op 10-15 ° in inoxen tanks op te starten. Wat de intensiteit van een amarone ook verklaard. Amarone heeft dan ook minstens 14% alcohol maar mag niet meer dan 12 gram suiker hebben. Droog dus. Een wijn dat bij DOCG reglementering minsten 2 jaar moeten ouderen. Maar hier 36 maanden langzaam rijpt op  3000 liter nieuwe houten foudres. Na botteling rust de wijn nogmaals een 8 maanden op de fles. Deze wijn toont een kracht en fruitintensiteit met veel zwarte kersen, rijpe rode bessen, gedroogd vijgen en dadels, kruidnagel en zoethout. Een genereus midden, krachtige, rijpe tannines, subtiel houtgebruik en mooie aciditeit en een lange consequente afdronk.
Kan zeker 8 tot 10 jaar ouderen.  
 

Gelegen in  Marano in  het hartje van de Valpolicella Classico zone, is Ca’ La Bionda een familiebedrijf opgericht sinds 1902 door Pietro Castellani . Alessandro Castellani de huidige wijnmaker is al de vierde generatie. Hij runt dit bedrijf samen met zijn broer.

Al bij al bezitten ze nu een grote 30 hectares aan wijngaarden die sinds 2016 officieel biologisch gecertifieerd zijn. En zetten ze nu definitief de stap naar de bio dynamische wijnbouw. De wijngaarden liggen ongeveer een 150 à 300 meter boven de zeespiegel en zijn zuid oost georiënteerd. De perfecte locatie hoog met zoveel mogelijk zonneschijn. Hun wijnen zijn geen block busters, geen over extractie en absoluut niks anders in blend dan autochtone Italiaanse druiven. Dus voornamelijk corvina, corvinone, rondinella en molinara. Waarbij Allessandro de corvina druif, de pinot noir van Italië noemt. Die excelleert bij traditie en finesse en niet door alcohol, suiker en rauwe densiteit.

Ik volg drie wijnen uit hun gamma. Alle drie compleet verschillend gemaakt. Alle drie een toonvoorbeeld. Dit domein staat dan ook met recht en rede al jaren  in de Gambero rosso

 

Gerechtsadvies

wildgerechten, stoofpotjes, stoofpotjes van wild, Steak

Bijhorende delicatessen

i

Aceto Balsamico 6 jaar oud Don Giovanni 250ml

i

Aceto Balsamico 8 jaar oud Don Giovanni 250ml

i

Aceto Balsamico 10 jaar oud Don Giovanni 250ml